Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се открива реставрираният античен комплекс "Сердика" на столичното Ларго

Снимка: БГНЕС

Днес ще бъде открит реставрираният античен комплекс "Сердика" на столичното Ларго. Проектът е финансиран с над 15 милиона лева от оперативната програма "Регионално развитие", спечелен през 2011-а година от Министерството на културата.

Сред най-големите атракции е главната улица на античния град. Тя е с почти изцяло запазена автентична настилка. В зоната на площад "Независимост" са експонирани разкрити археологически обекти и запазени подови настилки, в зоната под бул. "Мария Луиза" са изложени всички проучени и съхранени археологически останки. Откритата археологическа зона между бул."Мария Луиза" и ЦУМ е разделена на три площадни нива, така се оформя големият подземен музей на открито, който показва три квартала на антична "Сердика". Сцена за театър, концерти и други събития с място за многобройна публика е оформена точно под стъкления купол, който покрива Ларгото между Президентството и Министерския съвет.

Работата по Ларгото беше съпроводена с протести срещу начина на реконструкция и заради използването на материали, неподходящи за общия изглед на комплекса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна