Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба „Българските чехи“ ще бъде представена в Прага на световната среща на българските медии

Снимка: БТА

Документалната експозиция „Българските чехи“ ще бъде представена по време на Дванадесетата световна среща на българските медии в Прага. Тя е съвместен проект на БТА и Държавна агенция „Архиви“.

След Освобождението няма област от обществения живот на България, в която да не са записани имена на чехи. У нас пристигат предприемачи, занаятчии, полиграфи, пивовари, строители. С България свързват съдбата си и видни чешки интелектуалци, поканени от правителството - високообразовани учители, инженери, архитекти, историци, художници, музиканти. Много от тях остават тук до края на живота си, полагат основите на големите културни и стопански институти и оставят богато наследство от научни изследвания и открития, картини и музикални произведения.

Изложбата съдържа 27 табла, всяко от които показва чрез снимки и документи портрет на някои от най-известните „български чехи“ като първия министър на просвещението - историкът Константин Иречек, основателят на първото Рисувателно училище (бъдещата Художествена академия) Иван Мърквичка, композиторът Иван Цибулка, пивоварят Франц Милде.

Сред „българските чехи“ има и много строители - братята Прошек, проектирали Орлов и Лъвов мост, Софийската централна гара, Варненското пристанище. Техен е и първият градоустройствен план на столицата. Началото на българската археология също е положено от двама братя чехи - Карел и Херман Шкорпил. Сред представените в изложбата знакови личности е и основоположникът на българската ентомология и естествознание академик Иван Буреш.

Включените в изложбата оригинални архивни материали и репродукции се съхраняват в Централния държавен архив и неговите регионални офиси в София, Пловдив, Варна, Сливен, Шумен и Благоевград, Научния архив на БАН, Националната художествена галерия и частни колекции.

 Съставител на експозицията е Иво Хаджимишев.

Дванадесетата световна среща на българските медии ще се проведе от 17 до 21 май тази година в Прага. Темата е "Медиите и гражданските каузи", организатори са БТА и Асоциацията на българските медии по света.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна