Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще изтегли 150 милиона евро заем за санирането на сградите

Снимка: БГНЕС

България ще изтегли 150 милиона евро заем от Банката за развитие на Съвета на Европа за санирането на сградите. Народното събрание одобри заема, който е част от предвидените в бюджета до 1 милиард лева. БСП се обяви против изтеглянето на заема. Депутатът от левицата Драгомир Стойнев обясни защо:

Да гласуваме един заем от приблизително 1 милиард лева. Това няма нищо общо с тези 8 милиарда, които бяха преди това. При положение, че има 3 милиарда излишък, защо се тегли този заем. Тук за топлоизолация ние трябва да дадем държавна гаранция. Разбира се, че сме за енергийна ефективност, но вие казвате на хората, че е безплатно, а ние още тогава заявявахме, че не е безплатно....

От БСП смятат, че санирането не се прави качествено. От своя страна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков обвини в популизъм БСП и отрече фирми, близки на управляващата партия, да се облагодетелстват от санирането:

Безплатно няма. Работата на управляващите е да разпределят публичния ресурс. Единият вариант е да ги разпределим в безсмислени проекти като АЕЦ "Белене", като "Цанков камък ". Другият вариант е да отидат у тези хора. Този 1 милиард, който в момента се разходва. Той е гласуван в бюджета за 2016 година.

Ратифицираното споразумение е с 3 години гратисен период. Парите трябва да бъдат усвоени до 30 юни 2017 година. Заемът се отпуска на траншове, като първият не може да е повече от 30 на сто от общата сума или 45 000 000 евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени