Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от скандала с арестите във Фонда за лечение на деца в чужбина

Шокиран съм от тази новина, че въобще можем да говорим за такова нещо, когато става дума за деца. Че може да има злоупотреба с парите за лечението на деца. Това сподели пред "Хоризонт" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването:

Изненадан съм, че с това се занимава ГДБОП. То навежда на мисълта, че тук има организирана престъпност, а не просто нарушение на закона или злоупотреба от отделен човек.

През годините винаги е имало проблеми с работата на Фонда и сме го отдавали на това, че има пари, които трябва да се разпределят измежду хора с по-големи нужди от обективните възможности на Фонда, разказа още Стойчо Кацаров:

Създаваше се впечатление за прозрачност във Фонда, но вероятно зад нея сигурно са били скрити неща, които не са били видими за обществото, за да се стигне до арести на целия Фонд.

Лечението в чужбина е огромен проблем, който продължава с години, подчерта д-р Кацаров, според когото не бива да съществува нито Фонд за лечение за деца, нито специализирана комисия в здравното министерство:

По европейските правила е достатъчно създаденото в НЗОК с всичките ѝ правомощия да издава документи и да заплаща лечението на българските граждани в чужбина, независимо дали става дума за възрастни граждани или за деца.

Д-р Ива Станкова, бивш директор на Фонда за лечение на деца в чужбина, обясни в интервю за "Хоризонт":

В работата на Фонда се преплитат икономика и морал. Хората, с които работих, са професионалисти. Дали е имало такива схеми е въпрос на друго следствие и други доказателства.

Според Красимира Величкова, член на Обществения съвет от 2010 година, когато Фондът бе изваден като самостоятелна структура от здравното министерство, ако не се установят доказателства за тежки нарушения, акцията срещу Фонда може да бъде определена като опит за отстраняване на независим човек, който идва от самото здравно министерство.

Всички мнения по темата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна