Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2016-а: 10 хиляди опита за незаконно пресичане на границата с Турция

| обновено на 22.04.16 в 15:29
Снимка: Николай Христов


10 000 са опитите за незаконно преминаване на българско-турската граница за първите три месеца на 2016 година, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев

Министрите на външните работи и на вътрешните работи на България, Гърция, Македония и Албания обсъждат в Солун проблемите с бежанската вълна и начините на взаимодействие между четирите държави за противодействието им.

Външният министър Даниел Митов посочи, че България, заедно с Гърция, Македония и Албания, започва активно сътрудничество за предотвратяване на нов бежански маршрут през Балканите. Такъв засега няма, но трябва да се вземат превантивни мерки. При конкретни проблеми в тази насока може да се задейства системата за ранно предупреждение и за наблюдение на мигрантите, които се намират на територията на Република Гърция
По време на двустранната среща между Даниел Митов и македонския му колега Никола Поповски са били обсъждани вариантите за действия, ако договорът с Турция за реадмисия на бежанци спре да работи, както и проблемът за разграничаването на икономическите мигранти. Има договорка и за по-добро използване на контактния център между Гърция и България в Промахон. При разговорите с министър Поповски е била обсъдена и обстановката в Македония. Според външния министър Даниел Митов, амнистията, подписана от македонския президент, буди недоумение. 
Заместник вътрешният министър Филип Гунев обясни от своя страна, че в последните три месеца има заловени около 170 души по границата ни с Гърция. В последния месец има спад на опитите за влизане на нелегални мигранти с около 30 процента у нас спрямо същия период на  миналата година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна