Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корман Исмаилов: За изборните правила партиите работят с дявола, а не против него

Започва преразпределение на икономическите и финансовите активи на Пеевски според депутата

Корман Исмаилов
Снимка: БГНЕС

По време на всеки един мандат сме свидетели на едно и също управление. Едно надлъгване между политическите партии. Явно защото политиките не дават резултат и трябва да се търси по-удобен резултат за отделните партии през изборното законодателство. Така коментира последните промени в Изборния кодекс Корман Исмаилов, председател на Националното движение „Свобода и достойнство“, част от Реформаторския блок.

Според него промените в Изборния кодекс стъпват на отделни конкретни случаи, а не на принципи и ценности, които да водят до достигането на по-добри цели за гражданите и обществото. Често предложенията са популистки и дори водят до разделение сред българските граждани, какъвто е случаят с изборните секции в чужбина.

Няма съмнение за никой, че при едни следващи избори Изборният кодекс ще бъде отново кърпен, смята Корман Исмаилов.

Той коментира, че когато се променят изборните правила, се набляга на един и същи неща като например агитацията на майчин език, а не се дебатира по предложения, които биха улеснили изборния процес. 

Явно дяволът е в детайлите за партиите в парламента. Повече се набляга на това да се работи с дявола, отколкото против него, допълни Исмаилов.

Той коментира и предложението да се гласува само в посолствата и консулствата в чужбина. Според него това няма да ограничи "изборния туризъм":

Партиите от националистическия спектър смятат, че по този начин ще ограничат избирателите, които са в Турция и които обикновено са по-добре мотивирани и по-добре организирани. Там и самата държава съдейства, когато на нейната територия има избори, те да могат да се случват по възможно удобен и лесен начин. Със сигурност възпрепятстването на българските граждани там да гласуват ще провокира партиите, които имат тази възможност тук, да организират т.нар. изборен туризъм, което от своя страна ще доведе до други напрежения и конфронтация. 

Според депутата президентът най-вероятно ще се възползва от правото си да наложи вето на някои от текстовете в Изборния кодекс или ще сезира Конституционния съд.

Във връзка с появила се информация, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е "пристанал" на Лютви Местан и неговата партия ДОСТ Корман Исмаилов заяви:

Винаги, когато имаме едно преплитане на власт, политика и медии при опит за изтегляне започва преразпределение на икономическите и финансовите активи. В момента според мен това се случва, защото обвързаностите са многопосочни и сериозни. За да може Пеевски да задържи за себе си това, което е придобил чрез протекции, влияние и други схеми, в това число и корупционни, ще трябва да жертва част от тези активи. Ще използва всякакви задкулисни, дори политически ходове, за да може да спаси повече. А самият той ще бъде жертва на тези битки и борби между партиите на политическата сцена.

Цялото интервю с Корман Исмаилов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна