Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоизбраните членове на СЕМ заеха местата си в регулатора

СЕМ

Новите членове на Съвета за електронни медии Розита Еленова, София Владимирова и Бетина Жотева вече са на новите си работни места в медийния регулатор. На кратка церемония те поеха постовете си от досегашните членове на СЕМ. Сега Съветът вече ще работи в пълен състав. Първата му задача ще бъде да избере нови генерални директори на обществените медии.

В предаването "Нещо повече" София Владимирова изтъкна, че познава процедурите и се чувства готова за участие в избора на генерален директор на БНР. Удължаването на мандатите на двамата генерални директори - на БНТ и БНР - е в правомощията на Народното събрание, каза тя в отговор на въпрос има ли вероятност мандатите на сегашните управляващи двете обществени медии да бъдат удължени заради обновяването на състава на СЕМ непосредствено преди конкурсите за нови директори.

Не знам това, че трима от членовете на СЕМ са нови, да е законодателна пречка за провеждането на конкурса, подчерта Владимирова. Относно периодично тиражираната теория за сливането на двете обществени медии, София Владимирова заяви:

Ако е ясна целта, ако е ясно защо се прави, как се прави и каква е готовността на професионалистите в тези медии – тогава такъв разговор може да съществува. 

В медийния сектор има поделена отговорност – само един от участниците едва ли би могъл да направи нещо със свои сили - така Владимирова коментира последното проучване на "Репортери без граници", което отрежда на страната ни 113-то място в световната класация за свобода на словото.

Другият новоизбран член на СЕМ от парламентарната квота - Розита Еленова обясни пред "Хоризонт", че вярва, че в СЕМ започват да се дискутират по-модерни теми на медийната регулация. Относно идеята си за модела парите да следват зрителя, изложена по време на изслушването в медийната комисия в парламента, Еленова отбеляза:

Много държа на този модел. Щом обществото ни отделя пари за обществените медии, трябва да очакваме и качество.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна