Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Величков: За реално електронно гласуване от дистанция е необходим електронен идентификатор

Снимка: БГНЕС

Експерименталното дистанционно електронно гласуване остава за 2018 година, решиха депутатите. То ще се провежда в един изборен район. В последния момент беше прието този район да не е непременно извън страната.

Васил Величков, съветник по електронното управление на вицепремиера Румяна Бъчварова, каза в "Преди всички", че времето, което е предвидено в гласуваните текстове на Изборния кодекс, е достатъчно, за да се премине през всички необходими стъпки за създаване на система, както и паралелно с това да се въведе сигурно средство за електронна идентификация, за което има отделен закон. Според него трябва да се проведат и симулации и тестове. Той уточни:

Експертите да могат да верифицират всяка една стъпка от процеса – как се контролира, как работи системата… Гражданите да могат да свикнат с използването ѝ в тестови условия. И едва когато се уверим всички, че системата работи, че има достатъчно висока сигурност и прозрачност, тогава да се пристъпи към експериментално гласуване и ако резултати от него са успешни, вече да се мине към реално гласуване и резултатите да се зачитат за изборите.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Васил Величков можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна