Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София" ще бъде открит на 9 май

Снимка: mazhlekov.com

Около 1000 филма от 84 страни са кандидатствали за участие в Седмия международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София", каза пред "Хоризонт" Надежда Савова, директор на фестивала. За първи път участие ще вземат и рекламни клипове. 

Освен филмите, във фестивала ще има и изложби, неправени до този момент у нас на анимационни герои и илюстрации от български автори. След селекция са избрани 205 филма за конкурсната програма, 34 от тях български. Те ще могат да бъдат видяни от 9 до 15 май, каза Надежда Савова:

Връчването на наградите и основните прожекции ще бъдат в НАТФИЗ, тъй като студентите през деня учат. Прожекциите ще бъдат от 18 и от 20 часа, а през деня в аулата има майсторски класове, които са много специално подбрани. През цялото време в дом на културата "Искър" също има прожекции. Един от интересните моменти също е празникът на децата, който ще бъде направен със специални прожекции в дом на културата "Искър" на 15 май от 11 часа.

Наградите са в 11 категории, за филм до една минута, до 10, до 45 минути, за пълнометражен, за еко филм, за сериал, за клип. Фестивалът ще се открие с карнавално шествие по улица "Раковски" на девети май от 16 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна