Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гнездото на стършелите: Румен Белчев и Вичо Балабанов

„Гнездото на стършелите” – съвместна продукция на вестник „Стършел” и редакция „Хумор и сатира” на Българското национално радио!
Вичо, сигурно ти прави впечатление, че днес фъфля. Не, не съм си строшил зъб в агнешки кокал, по-зле е! Онзи ден, тъкмо режех салатата, и някой се подпря на звънеца, та ми скъса нервите и взех, че му отворих.
- Вие защо не отваряте? – попита.
- Ами – рекох – не ми се щеше.
- Това си е ваше право да не ви се ще. Но – и задължение да отваряте при позвъняване.
За беля, Вичо, тоя ми стана интересен, та не му тръшнах вратата. А той видя, че съм мекушав, извади някаква папка и взе да ме разпитва:
- Образование?
- Средно специално – признах.
- А защо не висше?
- Нашите нямаха пари – отвърнах като пълен идиот.
- Това не може да бъде причина – рече. – Ваше конституционно право е да имате свободен достъп до образование и вие сте длъжен да се възползвате от него. Нарушение. Петстотин лева.
Зяпнах, а той продължи с разпита:
- Жилището ваше ли е?
- Под наем – казах.
- Съжалявам, отново сте в нарушение. Конституцията ви гарантира право на жилище, вие абсолютно безотговорно не сте се възползвали от него. За второ нарушение глобата е хилядарка... Жена ви къде е?
- Не съм женен.
- Изключително нарушение! Конституцията гарантира щастието и благоденствието на българското семейство, вие не си мръдвате нищо, за да създадете свое! Демографският прираст се е спаружил като сушена слива, вие си дремете тук и не ви пука! Я си отворете устата! Къде ви е четвърти горен ляв?
- При четвърти горен десен – изфъфлих. – Зъболекарят го извади погрешка, щото гледал снимката наопаки. После извади и другия, за да имало адекватно и компетентно медицинско обслужване. Оттогава съм се зарекъл да не им стъпя!
Човекът помрачня.
- Вие сте абсолютен дегенерат! При гарантирано право на достъп до медицински услуги, вие умишлено пренебрегвате задължението да се поддържате в добро работно състояние чак до пенсия! Като ви гледам – май не се ползвате и от правото си на задължение за трикратно хранене... И мъдреците не са извадени… Вие какво, искате да минете за по-умен от другите, така ли?
И докато се усетя, извади керпеден и ми извади единия мъдрец. Значи, не се усетих само докато вадеше керпедена, но как измъкна мъдреца, усетих, и то как…
И чак тогава прозрях, че имам работа с идиот.
За себе си вече нямах никакви съмнения.
Вичо, братче, вярно ще излезе, че мъдростта идва със страданието… Но – три мъдреца ми останаха – за друго може да не вършат работа, но за ранно диагностициране на идиотите – със сигурност!
Вичо, празниците свършиха, но не увесвай нос – за нас има кой да се грижи, гледай позитивно – ето, пак си имаме чисто нов изборен кодекс! Най-добрият за последните двайсет и няколко години (поне според съставителите).
Доста народ се упражни вече върху основните промени – основно с ругатни. Ние с теб обаче сме съвестни граждани и патриоти и бихме искали да помогнем за доусъвършенстването на тоя важен документ!
Идеята ми е ултрапатриотичните и хиперразумни нововъведения да се приложат навсякъде в милата Родина – не само в душните изборни бюра, а навсякъде, където цъфти и връзва родната демокрация.
Да започнем, разбира се, от Народното събрание – би било великолепно, ако правилото за задължително гласуване се въведе и там!
Санкции за негласуване няма да се налагат, точно както е предвидено в изборния кодекс, но ще влезе в сила параграфът за прочистване на избирателните списъци – при двукратно негласуване депутатът ще отпада от списъчния състав на парламента. Така ще се осигури бърза и демократична ротация на личния състав от една страна и заздравяване на дисципината – от друга.
Ами – така, де! Щом пред закона всички трябва да сме равни – нека да сме равни! Кво ще кажеш?
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени