Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прочутият руски театър "Мариински" изнесе концерт в античния театър на древния сирийски град Палмира

Снимка: БТА

В античния театър на окончателно разминирeния древен сирийски град Палмира оркестърът на прочутия руски театър "Мариински" изнесе концерт под надслов "С молитва за Палмира. Нека музиката да съживи тези антични стени". Директно към участниците в концерта от Кремъл се обърна и руският президент Владимир Путин.

В града беше и делегация на ЮНЕСКО, придружена от министрите на културата на Русия и на Сирия. Съществуват известни различия в световната културна организация как точно да бъде възстановена историческата част на древния град, като никой не се наема и да прогнозира и колко ще струва това.  Желание обаче са изразили някои от по-големите европейски държави и Бахрейн.

Делегацията на ЮНЕСКО ще направи и оценка на нанесените щети над Палмира от "Ислямска държава", която ще бъде представена в доклад пред останалите държави-членки на среща в Берлин след няколко седмици. Според общите оценки унищожена е Триумфалната арка, както и двата храма на Бел и Баал-Шамин, както и символът на Палмира -  Лъвът.

Сръбският посланик в ЮНЕСКО Дарко Танаскович определи освобождаването на Палмира като победа на цивилизацията над екстремизма.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна