Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На Световния ден на дините - динята в Добрич - на повече от един век

Кога са най-сладки дините? Размислите на един производител от Добрич

"България е рай - най-хубавата земя в цяла Европа имаме, но унищожихме поливните си системи и сега не можем да се справим"

4
Снимка: Мая Райнова

Освен със своите милиони декари, засети със зърнени култури, Добруджа винаги е била прочута и със своята вкусна, хрупкава и сладка диня

Пред какви трудности са изправени тази година собствениците на бостани, отразява ли се и при тях пагубно сушата и има ли бъдеще за този вид земеделие? 

На тези и още въпроси отговаря производителят на дини в област Добрич Александър Ангелов по повод Световния ден на дините:

"Ние със съпругата ми имаме родствен и семеен бизнес и производство на дини от десетки години. Вече обработваме с много по-съвременна техника, работим по европейски проекти. 

Динята в Добрич е на повече от един век, казвали са ми дядовците. Те са ми разказвали и как се е работело преди десетилетия - само с ръчен труд. 

Днес сме стигнали над 6 - 7 хиляди декара площ, засадено само с дини и малко пъпеши. Това са нашите бостани, отново има доста ръчен труд - около 80 на сто. Всичко се прави с хора. 

Връщаме хората от чужбина, защото им осигуряваме едно добро бъдеще и препитание. Особено при нас, разказа за "Рано в неделя" земеделският производител на дини от Добрич. 

"Моята любов към динята е пословична, отдавам й много време и усилия. Дори жената ме ревнува от нея...смее се.

От известно време обаче у нас има тенденция на трайно засушаване, което ни създава проблеми. Липсата на повече дъжд е проблем за нас. 

Проблем е, че са унищожени поливните системи от нашето минало, а ние имаме плодородна земя, дори след тяхното унищожение, ние успявахме само на дъжда, разчитайки, на неполивни площи да изкараме огромно количество продукция - 4 - 4,5 тона на декар - прекрасна продукция! 

Защото България е райска земя - най-хубавата и плодородна в Европа! 

Тази година сме под 400 кг на декар, стока, която не можем да я реализираме на пазара, защото качеството е лошо, видът е лош, това е непродаваемо. 

Имаме "капка надежда" само за късните сеитби, да може поне част от вложеното да си възвърнем...защото от ранната и средната сеитба нямаме приходи - тотална е щетата, заради липсата на вода. 

Така че, се надяваме да имаме хубава и качествена диня само от късната сеитба, обобщи производителят на Добруджа, който управлява почти 10 хиляди декара дини. 

Той допълни, че в момента българинът яде гръцка най-вече, и понякога турска, румънска диня. Разказа още как трябва да тежи и да изглежда вкусната и качествена диня. 

По темата слушайте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени