Освен със своите милиони декари, засети със зърнени култури, Добруджа винаги е била прочута и със своята вкусна, хрупкава и сладка диня.
Пред какви трудности са изправени тази година собствениците на бостани, отразява ли се и при тях пагубно сушата и има ли бъдеще за този вид земеделие?
На тези и още въпроси отговаря производителят на дини в област Добрич Александър Ангелов по повод Световния ден на дините:
"Ние със съпругата ми имаме родствен и семеен бизнес и производство на дини от десетки години. Вече обработваме с много по-съвременна техника, работим по европейски проекти.
Динята в Добрич е на повече от един век, казвали са ми дядовците. Те са ми разказвали и как се е работело преди десетилетия - само с ръчен труд.
Днес сме стигнали над 6 - 7 хиляди декара площ, засадено само с дини и малко пъпеши. Това са нашите бостани, отново има доста ръчен труд - около 80 на сто. Всичко се прави с хора.
Връщаме хората от чужбина, защото им осигуряваме едно добро бъдеще и препитание. Особено при нас, разказа за "Рано в неделя" земеделският производител на дини от Добрич.
"Моята любов към динята е пословична, отдавам й много време и усилия. Дори жената ме ревнува от нея...смее се.
От известно време обаче у нас има тенденция на трайно засушаване, което ни създава проблеми. Липсата на повече дъжд е проблем за нас.
Проблем е, че са унищожени поливните системи от нашето минало, а ние имаме плодородна земя, дори след тяхното унищожение, ние успявахме само на дъжда, разчитайки, на неполивни площи да изкараме огромно количество продукция - 4 - 4,5 тона на декар - прекрасна продукция!
Защото България е райска земя - най-хубавата и плодородна в Европа!
Тази година сме под 400 кг на декар, стока, която не можем да я реализираме на пазара, защото качеството е лошо, видът е лош, това е непродаваемо.
Имаме "капка надежда" само за късните сеитби, да може поне част от вложеното да си възвърнем...защото от ранната и средната сеитба нямаме приходи - тотална е щетата, заради липсата на вода.
Така че, се надяваме да имаме хубава и качествена диня само от късната сеитба, обобщи производителят на Добруджа, който управлява почти 10 хиляди декара дини.
Той допълни, че в момента българинът яде гръцка най-вече, и понякога турска, румънска диня. Разказа още как трябва да тежи и да изглежда вкусната и качествена диня.
По темата слушайте в звуковия файл.