Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Тодор Дочев: Расте интересът към магистърските и докторските програми на Военната академия

Академията отговаря на глобалните заплахи с новата си специалност "Киберсигурност"

Снимка: БГНЕС

Повишава се интересът към магистърските и докторските програми във Военната академия "Г. С. Раковски". С оглед на новите заплахи в световен мащаб е въведена магистърската програма "Киберсигурност", заяви в интервю за "Хоризонт" бригаден генерал Тодор Дочев, ректор на висшето военно училище.

Академията върви във вярното направление и утвърждавайки се като национален образователен център за сигурност и отбрана има амбицията по-нататък да се превърне и в балкански регионален център, допълни Дочев.

Най-търсена е специалността "Национална сигурност", тя е приоритетна и предизвиква най-голям интерес, следват я "Корпоративна сигурност" и "Индустриална и енергийна сигурност", стана ясно още от думите на Дочев. През последните години се регистрира и завишен интерес към специалността "Защита на населението и критичната инфраструктура". Тези специалности се попълват още на първо класиране, увери ректорът. Две нови специалности влизат в програмата на Академията – "Международна логистика и транспорт", която ще се преподава на френски език, и "Сигурност във въздухоплаването", която ще бъде изцяло на английски език.

Нямаме никакви проблеми със Закона за дискриминацията. Двата пола са равнопоставени и могат да кандидатстват за всички специалности както в Националния военен университет, така и в Академията, уточни Тодор Дочев.

От Военната академия поддържат обратна връзка и следят каква е последващата реализация в армията на обучаваните там специалисти.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна