Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиопремиера на албума "Въжеиграчи‬" на дуото Тома Енко и Василена Серафимова

Млади, красиви и много талантливи - френският пианист Тома Енко и българската перкусионистка Василена Серафимова свирят заедно вече седем години и химията между тях е видима на сцената. Изнасяли са концерти на най-различни сцени, някои от тях много престижни, били са и в България.


На 3 май Тома и Василена представиха официално с концерт в театър Bouffes du Nord в Париж албума Funambules ("Въжеиграчи"), издание на звукозаписния гигант Deutsche Grammophon. Същата вечер и слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" можаха да оценят очарованието на композициите и аранжиментите, направени от двамата изпълнители.

В диска, като истински въжеиграчи, Тома Енко и Василена Серафимова прескачат от стил в стил, балансират между Бах, Моцарт, Форе, Енко, Серафимова и... "Дилмано, Дилберо". Българската народна песен е сърцето на целия албум и по думите на българката предизвиква бурен възторг всеки път, когато я изпълняват в концертите си.

Чуйте повече за записите и избора на пиеси в този албум в интервюто с Василена Серафимова, излъчено в руриката "Нов компактдиск" на предаването "Алегро виваче".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна