Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: Българската нация не свършва на граничната бразда

Стефан Манов
Снимка: личен архив

Със срещите на българите зад граница с представители на политическите сили са постигнати три важни цели – излизане от схемата „Идете и се разберете с Патриотичния фронт!“, политиците да чуят от първа ръка исканията в детайли и връщане в обществения и парламентарен дебат на темата за избирателен район „Чужбина“, което е справедливо както за българите в чужбина, така и за българите в страната. Това стана ясно от изводите, които направи в интервю за „Преди всички“ Стефан Манов, участник в разговорите. По думите му, президентското вето е само пауза, която българската демокрация си дава, за да се върне на старите позиции. Според Манов е изпълнена и целта да тръгнат верните факти и цифри за вота извън страната.

Ние демитологизираме фалшивите аргументи на ПФ и не преговаряме с тях, подчерта Стефан Манов и изрази надежда патриотите да се окажат изолирани и самотни на политическата сцена:

Трябваше да избием всички митове и легенди от общественото пространство. Макар и трудно, и чугунените глави разбраха...

Манов вярва, че избирателен район „Чужбина“ може да се случи в този парламент, защото не е страшен и няма да промени кардинално формирането на парламента, а само ще коригира кривините:

Българската нация не спира на граничната бразда в днешния глобален свят. Не можем с модели от Студената война да работим с българската нация.

Стефан Манов открои  невероятната организация на българите в чужбина за осъществяването на обществения натиск, но това според него не стига, ако не се отворят институционалните врати:

В тази държава някои неща не стават, ако от ГЕРБ не кажат да станат, няма какво да се лъжем.

Партиите се ангажираха, макар и с условности с позиции да се работи по възстановяване на старите текстове, имаше силни послания, обобщи Стефан Манов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени