Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартина Стефанова: Обновяването на Ротондата на Централна гара - София е непрозрачно и скъпо

Снимка: БГНЕС

Обновяването на Ротондата на Централна гара в София и на окологаровото пространство се случва извън първоначалния проект, а усилията на неправителствения сектор се подценяват и остават на заден план, алармират от Фондация „Дома Арт“.

Мартина Стефанова
от организацията разказа пред „Хоризонт“, че проектът е бил готвен да кандидатства за безвъзмездно европейско финансиране за подобни пространства, но изведнъж е бил прехвърлен към пазари „Възраждане“.

Предлаганото от пазари „Възраждане“ се разминава с първоначалния замисъл и носи финансово натоварване, при положение че финансирането е могло да бъде безвъзмездно, обясни Стефанова, според която по-бавната процедура е щяла да бъде по-печеливша.

Според проведено в рамките на проекта проучване хората искат неглижираното пространство около Централна гара да се оживи, озелени и изпълни със събития. Хората си спомнят, че включително самата гара е била използвана за културни прояви, разказа още Мартина Стефанова.

По думите на Стефанова, липсва прозрачност около извършваните дейности, а случаят за пореден път демонстрира липсата на чуваемост за усилията на гражданския сектор.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени