Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макар и бавно, Сирия се движи към мира

Документален разказ за случващото се в пункт за предаване на оръжие в провинция Хама

Снимка: Николай Кръстев

Мирният процес в Сирия остава крехък, в това са категорични повечето наблюдатели на гражданския конфликт в нея. За да се затвърди мирния курс сирийското правителство даде началото на процес по доброволно предаване на оръжието на участници в джихадитските групировки, които воюват на територията на близкоизточната страна.

Каква е картината в един от пунктовете за предаване на оръжие, в малкото  селце Коукаб, провинция Хама, където бивши джихадисти предават оръжието си на група сирийски военни. Тук идват предимно бойци от „Ахрар Ашан“, свързани с ИДИЛ. 

Според  решението на властите в Дамаск, след като предадат оръжието си, те могат да се завърнат към нормалният си начин на живот. Полковник Бешир, който приема оръжията, свидeтелства, че този процес е сложен и на различните места протича различно. Той обяснява:

Снимка: Николай КръстевДържавните власти му прощават след този акт и всичките му грехове и действия на страната на джихадистите. Те няма да бъдат преследвани по смисъла на закона.

Запитан дали руските офицери от центъра по наблюдение на примирието в базата Хмеим край Латакия успяват да повлияят на хората в малките населени места да се върнат към мирния живот и да седнат на масата на преговорите, руският генерал Игор Коношенков разказва:

В началото обикновените граждани бяха в един своеобразен информационен вакуум. В този район, именно от тези места започна процесът на помирение. Нашите представители дойдоха тук чрез посредници, чрез духовния лидер шейх  Мубарак, които участва в подписването на мирното споразумение. Хората започнаха сами едни на други да си предават информация, какво се случва, че за да живеят мирно и нормално, трябва да се присъединяват към този процес.

Снимка: Николай КръстевТук в Коукаб беше много сложно да накараме всички противоборстващи страни да седнат на масата на преговорите. След подписването на документите за примирение, важното е и друго - че хората започват да се завръщат по домовете си. Все още не е възстановено подаването на ток и вода, но хората започват да обработват земята си, което показва, че хората се завръщат към мирния си живот. 

Целия репортаж на Николай Кръстев от Сирия чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна