Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ запази рекордно ниската британска лихва на 0,5% и предупреди за рисковете от евентуален Brexit

На днешното си заседание Английската централна банка (АЦБ) запази без промяна основната британска лихва в рекордно дъно от 0,5% и намали своите средносрочни прогнози за икономическия растеж на Великобритания.

В същото време централната банка предупреди, че ако британците гласуват на предстоящия референдум за излизане от ЕС, това ще доведе до сериозни икономически рискове, изразяваща се в рязка обезценка на местната валута и възможно повишение на безработицата в страната.

Днешното решение за непромяна на основната британска лихва беше взето с пълно единодушие (с 9 на 0 гласа), като на трето поредно заседание членът на банката - Йън Маккафърти се отказа от идеята за повишение на лихвата с 25 базисни пункта до ниво от 0,75%, - идея, която той отстояваше постоянно от юли 2015-а година до заседанието, проведено през февруари.

АЦБ запази без промяна и размера на "замразената" програма за покупки на британски облигации в 375 млрд. паунда. За последно банката направи промени в основната лихва на страната, понижавайки я с 50 базисни пункта до рекордно дъно от 0,5% на заседанието на 5-и март 2009 година. АЦБ повиши за последно своята програма за "количествени улеснения" с 50 млрд. паунда на заседанието през юли 2012 година.

Централната банка представи и своя последен т.нар. "Тримесечен инфлационен доклад" в който тя намали слабо прогнозите за растежа на британската икономика до 2,0% през 2016-а и до 2,3% през 2017-а и 2018-а година, от предишни очаквания за повишение на БВП съответно с 2,2%, с 2,4% и с 2,5%. АЦБ цитира по-слабия от очакваното растеж на производителността и по-слабите потребителски разходи, дължащи се отчасти на перспективата за по-дълбоко съкращаване на правителствените бюджетни разходи.

В същото време банката очаква да достигне своята цел за повишение на инфлацията до 2% към средата на 2018-а година, но отбеляза, че инфлацията може да надвиши целевото ниво, ако нейната лихвена политика отразява пазарните очаквания, според които първото повишение на основната британска лихва ще стане факт по някое време през 2018-а година. Това е сякаш знак, че АЦБ може да прибегне до малко по-ранно вдигане на лихвените ставки, но все още не е ясно точно кога.

Трябва да се има предвид, че новите икономически прогнози не се базират на сценарий при който Великобритания излиза от Европейския съюз.

Централната банка обаче предупреди, че несигурността около предстоящия на 23-ти юни важен референдум за по-нататъшното членство на страната в ЕС ще продължи да натежава върху краткосрочните перспективи за икономическия растеж.

АЦБ подчерта, че най-съществените рискове пред новите икономически прогнози са свързани с предстоящия в страната референдум.

Британски вот за напускане на Европейския съюз може да измени съществено перспективите пред икономическия растеж и инфлацията и следователно да доведе до промени в подходящата настройка на паричната и лихвена политика, се посочва в днешното изявление на АЦБ.

Според централната банка, евентуален сценарий Brexit вероятно ще ограничи разходите и инвестициите на британските компании и домакинства. Има вероятност от по-нататъшна обезценка на паунда, при това доста стремителна. Подобна комбинация от негативни влияния може да доведе до съществено по-слаб път на икономически растеж и до значителен възходящ път за инфлацията в страната, подчерта централната банка.

АЦБ заяви, че има нарастващи сигнали, че вот Brexit ще натежи върху икономическото развитие на Великобритания, но при вот за оставане в рамките на ЕС, британската икономика ще се възстанови напълно от настоящото по-слабо представяне, дължащо се в голяма степен на несигурността преди предстоящия на 23-ти юни референдума.

Според нея, Обединеното кралство също така може да бъде изправено пред големи финансови затруднения, ако евентуален вот за напускане на съюза подплаши външните инвеститори, от които зависи до голяма степен финансирането на зейналата бюджетна дупка.

При такива обстоятелства, Съветът за парична политика на АЦБ ще се изправи пред намирането на компромис между стабилизирането на инфлацията, от една страна, и на производството и заетостта, от друга страна, заяви АЦБ. Решението за това, дали банката ще се наложи да повиши лихвените проценти, за да ограничи евентуалното рязко повишение на инфлацията в случай на Brexit, последван от обезценка на паунда, или да ги намали, за да подкрепи очакваното забавяне на икономическия растеж, ще зависи от магнитутът и устойчивостта на потенциалните негативни ефекти върху британската икономика, се посочва в днешното изявление на централната банка.

Това предупреждение относно рисковете, свързани със сценария Brexit, представлява най-подробната оценка на Английската централна банка към днешна дата относно възможния негативен ефект в краткосрочен план за икономиката Великобритания при подобен вот на 23-ти юни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени