Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Рашкова и Исус Маринов на финал във Варна с домакинска квота

Валентина Рашкова и Исус Маринов ще участват във финалите на Световната купа във Варна с домакинската квота
Снимка: БФСГ
Валентина Рашкова и Исус Маринов ще участват във финалите на смесена успоредка и халки на турнира за Световната купа, който се провежда в Двореца на културата и спорта във Варна. Двамата се състезават с най-добрите по решение на организационния комитет по силата на домакинската квота, тъй като не успяха да попаднат сред осемтте финалисти в квалификацията.

Димитър Димитров и Исус Маринов бяха много близо до класиране за финалите, съответно на земна гимнастика и халки. В миналогодишното издание на Световната купа Димитров пропусна да спечели медал, завършвайки 4-ти. Тази година започна по великолепен начин своето изпълнение, но при поредната комбинация не успя да се приземи както трябва и получи наказание, което го лиши от участие във финала.

Най-добре в пресявките на този уред се представи Доминик Адам Кънингам (Великобритания) с оценка  15.150 точки, следван от Рок Клавора (Словения) с резултат 15.100 точки и Олег Верняев (Украйна) – 15.050 точки.

Исус Маринов се справи перфектно със съчетанието си на халки, но проблемът дойде при приземяването. Той загуби баланс и направи няколко крачки, което се оказа фатално – 10-то място. С най-добър резултат за финала се класира европейският шампион за 2013 година в тази дисциплина Игор Радивилов (15.600 точки).

Мартин Ангелов зае 17-о място на земна гимнастика, а Георги Сотиров остана 25-ти на кон с гривни. На същия уред Димитър Димитров се нареди 22-ри. Квалификацията спечели Сирил Томасон от Франция (15.600 точки).

При дамите Валентина Рашкова остана 10-а на смесена успоредка, въпреки че получи по-висока оценка от миналогодишната си, когато успя да влезе във финал. Сега обаче пловдивчанката имаше огромна конкуренция в лицето на европeйската шампионка за девойки от първенството в София през 2014 Дария Скрипник (Русия), победителката в многобоя от европейското през 2015-а Джулия Щайнгрюбер (Швейцария), сребърната медалистка от Игрите на Централна Америка и Карибския басейн Ана София Гомес (Гватемала) и др. Именно Скрипник спечели квалификацията с резултат 15.000 точки, пред Щайнгрюбер (13.900 точки) и Евгения Шелгунова (13.850 точки).

Грета Банишка зае 12-о място на прескок, а Албена Златкова е 13-а. Най-добре в квалификацията се справи Джулия Щайнгрюбер, която с резултат 14.800 точки изпревари представителката на Виетнам Ти Ха Тиан Пан (14.300 точки ) и бразилката Тауани Лий де Араухо (14.200 точки).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна