Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Христов: Преговорите по ТТИП и СЕТА трябва да са по-прозрачни, а европейските стандарти – защитени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Договорите със САЩ и Канада не трябва да се сключват, защото облагодетелстват съвсем малък кръг от мултинационални корпорации, докато всички останали ще бъдем губещи от тяхното действие. Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Георги Христов, национален представител на кампанията срещу търговските споразумения със САЩ и Канада. Той оцени като „добра стъпка, но недостатъчна“ решението на България и Румъния да отложат сключването на споразумение с Канада.

Борбата от самото начало е срещу и двете споразумения, защото те и двете де факто не съдържат кой знае какви разлики помежду си. Освен това за споразумението с Канада се говори като за по-малкото братче на споразумението с Америка, защото 42 000 американски компании, които оперират в Европа, имат офиси и в Канада. Така че дори да не бъде подписано американското споразумение, те пак чрез СЕТА ще могат да се възползват от същите клаузи. СЕТА освен това е един нов вид договор, който за пръв път в историята на ЕС ще включва негативен списък за публичните услуги, което означава, че абсолютно всяка услуга подлежи на либерализация и това ще отслаби контрола на държавите, ще доведе до навлизане на множество компании, американски и канадски, на пазара. Държавите няма да имат възможност да предоставят публични услуги. 

Преговорите по ТТИП трябва да бъдат много по-прозрачни, категоричен е Христов, а европейските стандарти – защитени.

В СЕТА никъде не се споменава в 1600 страници принципът на предпазливостта, който е основен в европейското законодателство и който означава, че един продукт, преди да се пусне на пазара, трябва да бъде тестван и да се докаже неговата безопасност например в областта на лекарствата. Сами можете да разберете колко важно е това.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна