Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветото на президента върху част от Изборния кодекс може да разклати управлението

| обновено на 17.05.16 в 09:34
Снимка: БГНЕС

Партиите, които подкрепят правителството, трябва да обявят днес позицията си по ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстове от Изборния кодекс, отнасящи се до гласуването в чужбина. От това може да зависи и стабилността на управлението. От Патриотичния фронт вече заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си за кабинета, ако ветото не бъде отхвърлено. 

Представители на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт ще се срещнат, за да се разберат и дали парламентът ще сезира Конституционния съд за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави". Това се случва броени дни след като депутатите допуснаха провеждането му наесен. Трите формации трябва да уточнят и позицията си преди гласуването на кандидатурата за нов министър на труда и социалната политика.

Президентът се изказа срещу повтарянето на вече решения въпрос за електронното гласуване, а правосъдният министър посочи, че намаляването на депутатите от 240 на 120 е в прерогативите на Велико народно събрание.

Преди дни от Патриотичния фронт заплашиха, че ако ветото на президента не бъде отхвърлено, ще оттеглят подкрепата си за кабинета. Съпредседателят на парламентарната група на Фронта Валери Симеонов, заяви пред "Хоризонт", че няма договорка с Реформаторския блок да бъде подкрепен антикорупционният закон в замяна на подкрепата за вече приетия Изборен кодекс:

Нашето поведение не се определя от това – в момента какво можем да спечелим или какво можем да загубим, а се определя от тази програма, с която сме влезли и за която са гласували 250 хиляди човека по въпроса за антикорупционния закон. Не може да се поставят нещата в такава елементарна политическа сделка – там има текстове, които ние по никакъв начин няма да гласуваме, от сега го казвам и винаги съм го повтарял. Не мога да приема, че по анонимни сигнали може да съсипете живота на всеки, когото пожелаете.

От своя страна заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, каза, че днес се очаква и решение, дали Конституционният съд ще бъде сезиран за референдума. Според Цветанов темата е била обсъждана на последните консултации с Реформаторския блок и Патриотичния фронт:

Имах възможност да се чуя и с Валери Симеонов и той каза, че също би могъл да подкрепи евентуално такава инициатива. Аз съм убеден, че във вторник, когато ще имаме окончателна позиция както за ветото на президента, така също и за евентуални, бъдещи, законодателни промени в Изборния кодекс, за да можем действително да успокоим и българите, които живеят в чужбина. Тогава може би ще имаме позиция и относно евентуалното сезиране на Конституционния съд от парламентаристите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна