Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Методиев: Инатът на ГЕРБ и ПФ доведе до патова ситуация

Снимка: БГНЕС

Както и да завърши пазарлъкът, някой ще загуби, някой ще трябва да понесе цената и удара от политическата грешка да се гласуват текстовете от Изборния кодекс, заради които президентът наложи вето. Инатът на ГЕРБ и ПФ доведе до патова ситуация. Трябва всички да се съберат и да намерят общо решение в интерес на държавата. Тази теза разви в предаването "Преди всички" политологът Калоян Методиев преди предстоящото избистряне на партийните позиции в управляващата коалиция за президентското вето.

Или Патриотичният фронт ще трябва да жертва част от рейтинга си, или българите в чужбина ще се разделят с част от правата си. Надявам се цената да плати този, който забърка кашата, заяви Методиев, който смята, че все пак основната отговорност трябва да бъде поета от ГЕРБ, защото мандатоносителят е трябвало предварително да изчисти правилното решение.

Според Методиев се наблюдава безпрецедентно сближаване между Валери Симеонов и Бойко Борисов, но високата цена на ПФ в коалицията не означава електорална тежест. Това приближаване до Борисов и превръщането на Симеонов в говорител на кабинета, може да се окаже воденичен камък, прогнозира още Калоян Методиев, според когото, когато отношенията се градят върху кафето, а не върху идейни и програмни проекти, нещата завършват зле:

Бойко Борисов се сближи първо с Местан, после с Радан, после с Миков. В един момент от това нещо се изгаря. Виждате колко изхвърлени лидери и разбити коалиции има.

Да се опитваш да правиш криза и после да управляваш е голямо изкуство в политиката. Слабите партньори са лесни за манипулиране, но този подход е нестабилен за държавата, противно на онова, в което ни уверяват.

По-скоро става дума за интрига и задкулисна сметка, отколкото за политически ход, това е лоша услуга, мечешка услуга за Плевнелиев и неговата реакция е показателна, този коментар Методиев направи, запитан за лансирането на кандидатурата на сегашния държавен глава за втори мандат от Радан Кънев. Това според политолога е намалило вероятността Росен Плевнелиев да е кандидат на ГЕРБ или на по-широка коалиция.

Ако иска да изплува, БСП трябва да намали влиянието на ГЕРБ, за да може бъдещите преговори между тях да са по-равнопоставени, каза още в анализа си Калоян Методиев.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Калоян Методиев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна