Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлий Павлов: Гласуването по президентското вето е знаково

Според социолога, макар и трудно избираема, кандидатурата на Росен Плевнелиев все още е в списъка на ГЕРБ

Юлий Павлов
Снимка: БГНЕС

За да има нормални избори с доминация на системните партии, предсрочните парламентарни избори трябва да се проведат заедно с президентските. Премиерът е прав в твърденията си, че правителството постига добри резултати, но когато в една парламентарна република в парламента нямаш ясно политическо мнозинство, каква стабилност е това, попита в предаването "12+3" социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг:

При тази ширеща се липса на морал и заразна шизофрения, когато одобрението на парламента безпрецедентно е едноцифрено число – и при най-нехаресваните правителства не е имало такова неодобрение, очевидно, че решението е предсрочни избори. Очевидно е, че ГЕРБ ще ги спечели и ще управлява отново, но с ясно политическо мнозинство, а не със сегашните плаващи мнозинства.

Павлов е на мнение, че предсрочните избори не бива да бъдат напролет:

До пролетта я камилата, я камиларя. Ще има време да се появи нов популистки проект, защото виждаме, че почва за такива проекти има.

Партиите, подкрепящи управлението, са ГЕРБ и проправителствената част от РБ. Останалите в лицето на ПФ трудно могат да се нарекат част от управляващите, защото ту ги подкрепят, ту не ги подкрепят. Още преди напускането на АБВ бе признато, че правителството е правителство на малцинството, продължи анализа си Павлов.

Според него кандидатурата на Плевнелиев, макар и трудно избираема, все още стои в списъка с кандидати на ГЕРБ:

Лидерът на ГЕРБ ясно заяви, че ако трябва да избира между стабилността на управлението и демокрацията и човешките права, той ще избере човешките права. Затова нормално е ПГ на ГЕРБ да подкрепи президентското вето. Обратното ще означава, че мнението на един фашизиран националист с по-малко от 20 депутати за тях е по-важно от мнението на собствения им президент и премиер. Това е интригата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна