Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отхвърли ветото на президента

| обновено на 18.05.16 в 16:25
Снимка: БГНЕС

Със 135 гласа парламенът отхвърли президентското вето върху текста от Изборния кодекс, който урежда реда за разкриване на избирателни секции в чужбина.

"За" отхвърляне на ветото гласуваха ГЕРБ, Патриотичният фронт, Българският демократичен център, "Атака" и един независим депутат. От Реформаторския блок 12 бяха "за", трима "против" и трима се въздържаха. БСП и АБВ не участваха в гласуването. Независимите депутати около Лютви Местан гласуваха "против".

Валери Жаблянов обясни, че БСП няма да участва в глаксуването, защото е против целия Изборен кодекс:

Приетият Изборен кодекс целият е скандален по отношение на третирането на правата на българските граждани и по отношение на третирането на българските граждани въобще.

АБВ също обявиха, че няма да участват в гласуването и предложиха създаване на експертна група към Народното събрание, която да изготви систематизирани предложения в Изборния кодекс за срок от една година, които да гарантират, че той ще работи с хоризонт поне 10-15 години, без да бъде променян. Четин Казак припомни, че по време на приемането на промените в Изборния кодекс ДПС са били твърда опозиция на текстовете:

Когато ние от тази трибуна заявихме, че прибързаното, хаотичното приемане на промени в Изборния кодекс със заседание до късни нощи на правната комисия, с удължени заседания на Народното събрание ще се превърне в едно недоносче, се оказа истина. И сега виждаме, че и вие от парламентарното мнозинство сте се убедили в това и вече заявявате, че наистина е имало някакви недостатъци, някакви грешки в Изборния кодекс.

Лютви Местан определи Изборния кодекс като престъплението на века. Промените в Изборния кодекс не ограничават българите в ЕС, заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Репликата на Валери Симеонов беше провокирана от изказването на Радан Кънев, който посочи, че ДСБ ще подкрепи без никакви условия ветото, наложено от президента Росен Плевнелиев. Симеонов заяви, че президентът няма да има време да сезира Конституционния съд (КС), ако новите предложения бъдат внесени веднага:

Няма да има време за сезиране и да се чака отговор от КС. Ще бъдат изпреварени, а промените са такива, че лишават КС, поне според нас, от възможност за отхвърляне на закона.

Найден Зеленогорски заяви, че реформаторите, които подкрепят правителството, ще гласуват по съвест, но всъщност те отхвърлиха ветото. От ГЕРБ не се изказа нито един депутат.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна