Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анастас Герджиков: Днешните млади не са по-неграмотни или по-некултурни

Според ректора на СУ, интелектуалците трябва да водят обществото и да загърбят егоистичните си интереси

Снимка: БНТ

Днешните млади хора не са по-неграмотни или по-некултурни. Те имат нови технически възможности, които ги правят културни по друг път, което не ни освобождава от отговорността в училище да ги възпитаваме и образоваме както трябва. Това заяви в предаването "Неделя 150" ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, според когото за първи път от 20 години насам във висшето образование има шанс нещата да се подобрят и е добре този шанс да не се изпуска.

Съвсем основателно и Стратегията и Законът за висшето образование се насочиха към това да престанем да финансираме ВУЗ-овете само според броя на студентите не защото те са намалели, а защото това означава, че качеството не ни интересува. Субсидията трябва да зависи и от качеството, подчерта ректорът:

Когато от 51 направления се обявяват за приоритетни 32, няма приоритетни направления, а ти просто казваш на останалата една трета: „Ти не си приоритен“.

Проф. Герджиков изтъкна като предимство, че няколко екипа на МОН са работили по важните за висшето образование  нормативни документи надпартийно. Досега готвехме нормативните актове, сега трябва да ги приложим и да завършим реформата, подчерта той:

Тези две три години на преструктуриране са толкова сложни, че ако не се намерят допълнителни пари, не само чрез преструктуриране вътре на досегашните средства, тези университети, които са най-ощетени в някои свои специалности ще се съпротивляват толкова много, че реформата няма да се осъществи.

Според Герджиков, финансовият министър трябва да направи жест и да увеличи бюджета на висшето образование, съзнавайки, че ако няма финансова реформа, това ще струва повече и на бюджета.

Матурите се утвърдиха като сериозен праг за завършване на средното образование и като сериозен начин за прием във ВУЗ, убеден е проф. Герджиков.

Интелектуалците ги чуват. Те трябва наистина да бъдат водещи в обществото и да водят в правилната посока, а не всеки - накъдето неговата идея за оригинално поведение го води, каза в навечерието на 24 май проф. Анастас Герджиков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна