Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново музикално-светлинно шоу - "Асеневци" в крепостта "Царевец"

Снимка: Катя Чорова


На празничен концерт, посветен на 24 май, тази вечер във Велико Търново ще бъде премиерата на симфонично-хоровото произведение "Асеневци", създадено за нов спектакъл в средновековната крепост Царевец. 

Над 5 милиона българи и чужденци вече са гледали създаденият преди 30 години спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина". Занапред на Царевец ще има и второ музикално светлинно шоу по новата творба, каза Нелина Църова, ръководител на Общинската дирекция "Култура":
Автор на новата симфонична поема "Асеневци" е музикантът-композитор Николо Коцев. Музиката е прочит на историята от времето на династията на Асеневци, който акцентира върху величието, върху славата, върху възхода на българската държава. Симфоничната поема "Асеневци" е кратка. Тя е 17 минути и 30 секунди, но за сметка на това пък се изпълнява от 45 души хор и 60 души симфоничен оркестър.
Община Велико Търново има идея в бъдеще звуково-светлинното шоу да се разшири и освен Царевец, да обхване съседната крепост Трапезица и старинния квартал "Асенов".

За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Църова уточни, че новият спектакъл няма да замени стария, а ще даде на жителите и гостите на града още една атракция.
Новият спектакъл "Асеневци - музика и светлина", ще върви паралелно със стария!
Предстои изключително много сложна и сериозна работа по техническото осъществяване на спектакъла. Все пак Царевец е може би най-голямата като площ средновековна крепост в Европа. Пространствата, от които се наблюдава, са много, но пък малки по размер. Трябва да се предложи един наистина много качествен продукт, вече със средствата на съвременната техника, и това предизвикателство пред инженерната мисъл най-общо казано, предстои.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна