Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дунав" може да играе домакинските си мачове от "А" група извън Русе

Симеон Симеонов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има вероятност "Дунав" (Русе) да играе домакинските мачове от "А" футболната ни група извън Русе. Това съобщи председателят на Управителния съвет на клуба д-р Симеон Симеонов. Причината е, че към момента Градският стадион не отговаря на изискванията за "А" група и се нуждае от ремонт, който включва подмяна на терена и изграждане на осветление. Необходимата сума е между 1,5 и 2 млн. лева. Симеонов обясни, че е подадена молба до БФС за гратисен период от няколко месеца, в който "Дунав" да играе мачовете си в Русе през есента, докато бъдат осигурени средства за ремонта. "Надеждата ми е това да стане. Шансове има, но не са големи", каза Симеонов.

Кметът на Русе Пламен Стоилов коментира, че общината е кандидатствала държавата да отпусне средства за стадиона - за нов терен и изграждане на осветление. "Въпрос на време е кога ще дойдат тези пари. Ако до месец-два парите са осигурени, теренът може да бъде готов до края на годината. Нашата задача е да преведем в най-бързи срокове стадиона да отговаря на изискванията", заяви Стоилов.

Той не изключи варианта да има и домакински мачове, които ще се играят навън - вероятно в Разград. По думите му останалите ремонтни дейности по стадиона - тоалетни, съблекални, сектор за гости, озвучаване и ново табло, ще бъдат завършени до началото на шампионата. "Бизнесът се обърна с лице към ФК Дунав и ще финансира проекта. Общината ще отпусне 200 000 лева и безвъзмездно ще предостави базите на този етап. Смятам, че няма да имаме проблем с бюджета", заяви Стоилов. Д-р Симеон Симеонов заяви още, че ще си подаде оставката като председател на УС на ФК Дунав на Общото събрание, което ще се състои на 9 юни. По думите му шест години начело на клуба са достатъчни.

"Задължително ще искам да остана в Общото събрание на клуба и да помагам с каквото мога, дори ще увелича средствата, които отделям за отбора", заяви Симеонов. По думите му се водят разговори с известен български футболист, бивш национал, който да стане изпълнителен директор на "Дунав". Предстоят и много промени в структурата на клуба, за да можем да се играе успешно в "А" група.

Симеонов каза още, че вече са преподписани договорите с повечето футболисти от основния състав на клуба, очаква се мнението на старши треньора Веселин Великов за останалите. Трябва да се търси решение и на друг проблем, тъй като Великов няма лиценз "Про" и не може да води отбора в "А" група, а БФС е отказал да даде гратисен период.

Симеонов посочи, че "Дунав" е успял да влезе в "А" група с бюджет от около 750 000 лева, заедно с разходите за школата. Той каза още, че клубът е влязъл в контакт с "Манчестър Юнайтед". Всичко е в начална фаза, но идеята е "да бъдем нещо като камп", който да даде възможност треньорите на "Дунав" да се обучават на по-високо ниво в английския клуб.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна