Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Методиева: Поправките в ИК хвърлят сянка върху демократичните практики на прехода

Узаконихме нетолерантността като норма, смята правозащитникът

Юлиана Методиева
Снимка: БГНЕС

В дебата за промените в Изборния кодекс бе очертана разграничителна линия между българите в Турция и сънародниците ни зад граница в други страни, което хвърля сянка върху демократичните практики, които изграждаме вече 26 години. Тази теза застъпи в предаването „Хоризонт за вас“ правозащитникът и журналист Юлиана Методиева. По думите й, е бил банализиран мотивът за тези безобразни поправки, а именно - заради изборите в Турция:

Прежалихме ги нашите съграждани в Турция. Чухте ли български турчин от Измит в медиите да обясни, че той е там бежанец по неволя? Тези хора останаха там, но имотите им останаха тук. Те идват тук с такава честота и такава привързаност към българското, ще чуете, че макар и архаичен, техният език е запазил старите форми на общуване между българи и турци.

Автобусите се превръщат в чудовищен образ на несправедливостта - за мен и за хората, които се занимават с човешки права, продължи Юлиана Методиева и изрази опасенията си, че при поредното масирано пристигане на автобуси с гласуващи те ще бъдат представени от гледна точка на грозен интерес.

Според Юлиана Методиева, българските турци зад граница са били пришити към нечии политически сметки, но не се говори за техните права и техните инвестиции:

Този враг го виктимизираме много отдавна, той е традиционният враг. Ожесточи се говорът срещу турците въобще. Ние пренебрегваме не само изборните права на българските турци в Турция, но и ги правим мишени на катастрофалната ситуация в българските медии, свързана със словото на омразата.

Петте века се превърнаха в пълно нарушаване на комуникационната ни култура. Европа очаква от нас да бъдем толерантни, а ние узаконихме нетолерантността като норма, убедена е Методиева. Тя подчерта, че партиите от Патриотичния фронт са увредили  изключително културата на толерантен говор и онова, което бяхме завоювали по отношение на правата на малцинствата – да мислим за тях като за свои.

Отново въведохме дискриминацията като правило. Такова падение на говоренето бе определено от наблюдателите като изключителен упадък на обществения живот. Изгубим ли тази демократична култура, не разбирам защо 26 години се опитвахме да изграждаме демократични практики, каза още пред „Хоризонт“ Юлиана Методиева.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна