Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Спасова: За първи път има организирана офанзива на сирийската опозиция

Снимка: БГНЕС

Полемиката между Русия и останалите страни ангажирани с проблема „Сирия“ не стихва. В предаването "Събота 150" арабистът Нина Спасова определи изминалата седмица като една от най-важните за Сирия, защото за първи път е започнала организирана офанзива от страна на опозицията, включваща сирийски кюрди и арабски формирования.

Става дума за около 30 хиляди души плюс 200-300 американски военни от специалните части, посочи Спасова:

Очаква се по-сериозно развитие. Ако целта е северният град Рака и тази офанзива е насочена срещу "Ислямска държава", при добро развитие на нещата се очаква изтегляне на ислямистите от района. Една успешна операция би повлияла върху цялостната ситуация в Сирия и върху самочувствието на опозицията.

Русия започна едностранни въздушни удари срещу рафинерии в сирийската част на Ал Кайда, както твърдят руските военни източници, допълни картината арабистът:

Москва твърди, че се намесва, за да помогне на Башар Асад, но не в борбата му с ислямистите, а в борбата му с опозиционните сили. За това говорят продължаващите въздушни удари. Преди дни Русия атакува Халеб. Това причини толкова много жертви. Всъщност това, което прави Москва, дефакто помага и възстановява позициите на официален Дамаск. С това участие в Сирия Русия успя да възстанови водещата си роля в този район.

Целите на Русия и САЩ са различни. САЩ цели на всяка цена Башар Асад да бъде свален и подкрепя сунитската линия на Саудитска Арабия, докато Русия е част от шиитското виждане за въпроса заедно с Иран и Асад и тяхната цел е да се запази властта, да се изтласка или победи изцяло опозицията, подчерта Нина Спасова и добави, че Москва официално е предложила участие в операцията в Рака, което не е било възприето от Пентагона&

Продължават да тичат в две успоредни пътеки, които не се доближават. Мирните преговарящи, международната общност, част от опозицията в Сирия прави едно и договаря едно. В другия коридор обаче тича Башар с Иран и Русия и все още не се вижда срещане на тези два коридора, няма доближаване на позициите.

Целия анализ на ситуацията в Сирия чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна