Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жужа Керестеш представя своите "Парцалени картини" в Пловдив

Изложба, наречена „Парцалени картини“, от Жужа Керестеш ще се открие в галерия „Пловдив“ във фоайето на Общинския съвет. Унгарската художничка се представя с керамика, скулптура и живопис с плат и конци. От 1995 г. тя изработва своите „Парцалени картини“ – наречени така, защото са изработени с материали, останали от работата ѝ като сценограф в Унгарската телевизия и редица унгарски театри.

През целия си живот в различни клонове на изкуството търся взаимодействието между техниката, материала, неговата душевност и самата мен, отразени в раждащата се творба, казва авторката. 

Рисувала съм и съм проектирала коприна, плела съм рафия, изработвала съм интарзии от дърво, участвала съм с изработка на керамики предимно в областта на вътрешния дизайн (например Зала 3 на Парламента), правила съм макети на сгради, изготвяла съм декори, статуи, маски в Сценичната работилница на Унгарската телевизия и на редица театри в Унгария. С материите, останали от работата ми като сценограф, от 1995 г. насам изработвам „парцалени картини”. Непосредствените ми преживявания, отразени в изготвени на място (на пленери в Унгария и чужбина) рисунки с молив и перо, са в основата на тези мои цветни картини от парчета плат и конци. В тях се стремя да открия, запазя и увековеча оцелелите паметници от нашето минало, архитектурното ни наследство и традиции.

Жужа Керестеш  е уаствала  в над 100 индивидуални и в много групови изложби.

Печелила е награди в Кестхей, Комаром (Комарно) Братислава, Балатонфюред (6 пъти), Вонярцвашхед (Международна І награда), Мишколц.

Мащабната картина на Света Маргарита Унгарска (170x60 cm) получава постоянно място във Францисканската църква в Шегешд.

Освен на изложби в Унгария, картините и са представяни във Виена (4 пъти), Кипър, Черна гора, Люксембург (2 пъти), Коложвар (Клуж, Румъния) и Фюлек (Филаково, Словакия).

Член е на Националното дружество за изобразително и приложно изкуство, Сдружението „Приятели на изкуството” и Салона за изкуства „Барка”."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени