Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Ваньо Славеев: Новата система за борба с градушките ще бъде по-ефективна

Снимка: БГНЕС

Вчера вечерта и през нощта на територията на страната са изстреляни 564 противоградни ракети. Общо за май броят е 4 050. От наличните ракети остават 3 848, като до момента са изстреляни половината от наличните ракети.

От 3 до 5 хиляди се движи броят на изстреляните ракети в нормална година, изключение прави 2014 година. Тези данни изнесе в предаването „Преди всички“ инж. Ваньо Славеев, изпълнителен директор на Агенцията за борба с градушките.

Държавата прави крупно капиталовложение от порядъка на 18 млн. за изграждането на противоградова защита, заяви инж. Славеев относно новата система за борба с градушките. Той обясни още, че ще има период от около година за изграждането й, след което ще започне събирането на такси за градозащита. Земеделците ще внасят тези такси в местните служби по земеделие и те ще бъдат превеждани в Агенцията, която ще извършва застраховка на земята. Планира се застраховките да бъдат задължителни, а идеята е да се покрият всички обработваеми площи в страната, подчерта инж. Славеев.

С 32 ще се увеличи броят на ракетните площадки, които сега са 200. Защитаваната територия в момента е 17 млн. декара, като около 10 млн. от нея е обработваема земя. С предлаганите промени чрез ракетния способ ще бъдат обхванати около 20 млн. декара територия, от която около 11 млн. се пада на обработваемата земя.

Чрез самолети ще бъдат обхванати около 43 млн. защитавана площ, като около 25 млн. от тях ще бъде площта на обработваемата земя.

Планира се Агенцията за борба с градушките да се превърне в държавно предприятие. Предвидени са по трима ракетострелци на площадка, предвидени са и агрономи за обследване на пораженията. Предвижда се и реновиране на съществуващите ракетни площадки.

Повече по темата .- в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна