Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Симов: Не бийте контрольорите в градския транспорт, защото те не са виновни

Снимка: ЦГМ

От днес влиза в сила новата цена на билета за градския транспорт в София. Глобите скачат двойно от 20 на 40 лева, а актът – от 100 на 200 лева.

Не бийте контрольорите в градския транспорт, защото те не са виновни, за това призова Борислав Симов, който е организатор "Контролна дейност" в Центъра за градска мобилност. По думите му проверките за редовността на пътниците ще бъдат засилени, особено там, където има информация за пътуване на хора без билети:

Не контрольорите са причината за повишаването на цената на билета и не контрольорите са виновни, че автобусът не е почистен, че не е редовен, че в буслентите карат други шофьори и пречат на придвижването на градския транспорт и т.н. Контрольорите са притеснени много от последния случай, който стана в трамвай 22. Навсякъде проверяваме масово и ще продължим да проверяваме. Проверяват се всички пътници, като контрольорът единствено прави разлика между пътниците за това дали е редовен пътникът, или е нередовен.

Нагласите на хората за поскъпяването на билета са различни:

Много е висока цената, но нямаме друг избор.

Може на хората да не им харесва, но ако искаме да пътуваме в нови автобуси, ще трябва да плащаме повече. Виждаме, че в София пътуват все повече нови автобуси с климатици, има нови спирки и от някъде трябва да дойдат тези пари. Според мен, това е правилно - споделят столичани.

Шофьорите също имат мнение по този въпрос:

Новата цена на билета не ни устройва нито нас шофьорите, нито пътниците. Първо, не сме продавачи на билети и второто – това е много неудобно, защото цената е 1,60 лв., винаги трябва да връщаме 40 стотинки. Много е висока цената на билета, за тези бедни хора е много. Според мен, цената е реална, ако се движат за 50 минути, но ако се движат само за 2 спирки, не е реална.

До края на годината 120 нови автобуса трябва да пристигнат в София. Първите вече се движат по различни линии на градския транспорт и са подменени най-старите превозни средства. Амбицията на Столичната община е до 3 години най-старото превозно средство в София, да е произведено през 2007 г. В момента има автобуси, които са произвеждани през 70-те години на миналия век и състоянието им е лошо.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Евелина Стоянова за предаването "12+3".




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна