Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК прогнозира рязко намаляване на производството на петрол извън картела през настоящата година

Световният пазар на петрол е на път да стане по-балансиран през втората половина на годината, тъй като производството от страните извън ОПЕК намалява бързо, посочи Организацията на страните износителки на петрол.

Говорейки в началото на редовната шестмесечна среща на картела във Виена, петролният министър на Катар Мохамед бин Салех ал-Сада каза, че прогнозите за производството на страните извън ОПЕК са ревизирани рязко надолу и вече се очаква тяхното намаляване със 740 хиляди барела на ден през тази година. Това е с повече от 2 млн. барела на ден по-нисък добив спрямо неговия растеж през 2015-а година, заяви ал-Сада.

Тази тенденция се дължи главно на намалените паричните потоци, на инвестиционни съкращения и на отлагане или отмяна на множество нови проекти, допълни той.

Министърът на Катар също така изрази опасения относно спада с 20% на глобалните разходи за проучване и производство през миналата година, като в същото време прогнозира нов спад с 15% и през 2016-а година. Това е основен проблем за една индустрия, при която по принцип има увеличаване на инвестициите от година на година, за да се поддържа производството на петрол. Важно е да се има предвид връзката между пределните разходи за производство, цената на петрола и инвестициите, посочи Мохамед бин Салех ал-Сада.

На днешната си редовна среща във Виена ОПЕК ще обсъди перспективите пред петролния пазар за 2016-а година, като се очаква тя да бъде последвана от пресконференция около 17:00ч.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна