Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Йончев: Печелим възможността да градим политически център в парламента

След разцеплението в БДЦ Красимира Ковачка декларира подкрепа за стабилността и реформите

Румен Йончев
Снимка: БГНЕС

Не сме в съюз и коалиция с АБВ, ПФ, ГЕРБ или която и да било политическа сила. Опитваме  се да бъдем полезна опозиция като подкрепяме смислени инициативи и законопроекти, в това увери Румен Йончев от БЗНС Народен съюз в предаването „Неделя 150“ в анализ на разпада на парламентарната група на Българския демократичен център. Основното, което по думите му е преляло чашата е недомислената инициатива на Красимира Ковачка за пренареждане на парламентарните комисии и на позициите в тях, което е взривило парламентарната група

Красимира КовачкаЗапитана дали като независими депутати от БДЦ ще имат по-висока цена при сформирането на т.нар. плаващи мнозинства Красимира Ковачка от своя страна декларира, че ще подкрепят стабилността, за да се проведат реформите:

Никога не сме търсили цена. Нашата позиция ще бъде стабилна до края на мандата на 43-тото Народно събрание.

Ковачка заяви, че с опита за препозициониране в комисиите са искали да постигнат относителна равнопоставеност и подчерта, че политическа партия „Български демократичен център“ ще продължи да работи както досега, независимо че няма да бъде член на определени комисии.

Печелим възможността свободно да градим политическия център в народното събрание, посочи като плюс от развоя на събитията Румен Йончев: 

Не можем да приемем,  че след две години работа комисиите трябва да бъдат пренаредени по начин, който се харесва на една част от групата. При такива отношения не виждам смисъл от съществуването на група. За нас е въпрос на политическо достойнство и нормалност, когато две години си разработвал експертиза в комисиите, да не ги подменяш ежедневно и ежечасно.

Запитан безпокои ли го политическото номадство и зад коя от кандидатурите за президентското състезание би застанал – зад лява или дясна, Йончев отбеляза, че номадството е характеристика на соловите политически играчи, за какъвто той не се счита. 

Стоим здраво в политическия център и считаме, че следващият президент трябва да бъде излъчен от центъра, уточни Румен Йончев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна