Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Андреев: Граждански дълг на главния прокурор е да дойде в НС и да разясни хода на следствието за КТБ

Снимка: БГНЕС

Граждански дълг на главния прокурор Сотир Цацаров е да дойде в парламента и да обясни как се развива разследването за фалита на КТБ, защото обществото има усещането, че нищо не се случва, заяви пред “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Преди това групата за натиск в Народното събрание, която включва депутати от парламентарните групи на мнозинството, изпрати писмо до главния прокурор с покана да дойде в парламента и да разясни хода на следствието.

Това беше една от съществените слабости на последната промяна на Конституцията, че в Народното събрание главният прокурор идва по собствено желание. Освен че е главен прокурор, г-н Цацаров е и част от това общество. Ние го каним в качеството на главен прокурор като граждани и като народни представители, олицетворяващи един вот, да се възползва от дадената му възможност от Конституцията по свое собствено желание, ако той сметне, че въпросът е съществен за българското общество. Ако той сметне, че прокуратурата има какво да каже досега - какво е извършил по въпросния казус, да заповяда в НС, за да може да предаде въпросните постижения, които прокуратурата, може би, има, но ние не го знаем
.

Всички ние, които плащаме тези кредити, имаме право да питаме какво става с разследването и кога ще бъдат посочени виновните. Засега обаче ние знаем твърде малко какво е направила българската прокуратура до този момент. Въпреки че прокуратурата е напълно независима по разпоредбите на Конституцията, граждански дълг на прокурора е да дойде в НС, каза Андреев

Той беше категоричен, че от групата ще дадат време на главния прокурор да отговори, но няма да спрат да го питат, ако той не даде разяснения за хода на следствието за КТБ.

Андреев коментира и решението на Патриотичния фронт да свали доверието си от депутата Полина Карастоянова и отстраняването й от всички постове в парламентарни комисии заради съмнения за прокарване на лобистки текстове:

Съмнения около нейната дейност витаят. Едно е да има съмнения, но друго е те да бъдат доказани. Има обаче странни интереси, проявени от г-жа Карастоянова, все пак тя се занимава с култура. Вярно е, че беше в Комисията по икономика, но по-скоро тя там е в качеството си на политическо лице. Нейното участие във вносителите във въпросния закон за акцизите и данъчните складове, което разбуни духовете, е много странно.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна