Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита Възнесение Господне

| обновено на 09.06.16 в 09:22
Снимка: pravoslavieto.com

Православната църква почита Възнесение Господне - края на земния път на Исус. Празникът е 40 дни след Възкресение Христово, винаги в четвъртък и е известен и като Спасовден - деня на спасение на душите ни, свързан е със завършването на спасителното дело на Исус Христос. С Възнесението си, Той отваря небето за повярвалите в него, за да бъдат спасени за вечен живот. Според фолклорните традиции, нощта срещу Спасовден е лечебна, болните преспиват на открито, на поляна, където вирее билката росен.

Света литургия ще има в крепостта „Царевец“ във Велико Търново, в музейната църква "Възнесение Господне", в която са служили средновековните български патриарси.

Възнесение Христово, един от 12-те големи християнски празници, е име на много храмове у нас. Един от тях е най-старият във Враца. Църквата пази много ценни исторически сведения, едно от които е, че на нейния клир е пял самият Васил Левски.

Край Ямбол, в местността Бакаджика, ще се проведе традиционният национален тракийски събор Спасовден, на който присъстват тракийци от цяла Южна България. Съборът е с над вековна история, но организирано се провежда за 12-и път. През последните десетилетия съборът се превръща в място за съхранение и възраждане на българския дух. В надпяванията участие ще вземат над 350 певци, 20 фолклорни групи и индивидуални изпълнители.

В Габрово отбелязват Спасовден с традиционния базар на продукти от селския двор и Спасовско хоро. Повече от 20 читалища и местни производители ще предложат на посетителите забавление и домашно произведени храни. В следобеда на 40-ия ден от Възкресение Господне селският МОЛ, както го наричат габровци, възражда още една традиция, тази на Спасовското хоро. То се отличава с това, че се извива не под звуците на гайдата или кавала, а тръгвало с песните. Затова солистки от няколко габровски читалища ще подхванат хороводен припев. Посетителите ще чуят и позабравени любими песни, разучени от състава на читалището в квартал „Русевци“.

Днешният ден е и професионален празник имат хлебарите, хотелиерите, шофьорите. По този повод председателят на Съюза на българските автомобилисти Емил Панчев каза:

От години Спасовден е обявен за Ден на шофьора. Счита се, че закриля шофьорите. Винаги празнуваме този ден. Посланието ни е: Карайте разумно! На добър път.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна