Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Димитър Дъбов: В България липсва програма за превенция на слепотата при възрастни хора

Снимка: БГНЕС

Броят на възрастните хора нараства в световен мащаб и затова 30 на сто от нашето здравеопазване е насочено към лечението им. У нас обаче за разлика от други еворопейски страни липсва програма за превенция на слепота при хората над 65 години, каза за "Хоризонт" доц. Димитър Дъбов от Клиниката по офтамология на Александровска болница.  От 13 до 17 юни в клиниката ще преглеждат очите на хора над 65-годишна възраст. Хората ще могат безплатно да проверят своето очно здраве от 11.00 до 16.00ч. в консултативния кабинет на 4-я етаж на клиниката по офтамолгия, обясни доц. Дъбов:

Макулните дегенерации се случват над 60-65-годишна възраст. Глаукомата е над 45-годишна възраст. Диабетната ретинопатия се изявява 10-15 години след появата на диабета.

Клиниката по офтамология готви стратегия за профилактика на очните заболявания при хората над 60 години, а такива са 90 на сто лекуваните при нас, коментира доц. Дъбов:

Бедата е, че ето сега има възрастна пациентка, която преди 7 години се е оперирала от катаракт на лявото око, поема се престоят в болницата и операцията, но интерколярната леща, която се вгражда, не се поема. Тя струва около 1000 лева. Бих казал, че в Германия и в Англия и това нещо се поема от Касата.

При част от очните заболявания има няколко медикамента, които не се заплащат от здравната каса, което е проблем за хората с ниски доходи - така е при част от лечението на катарактата и макулната дегенерация.

Направления по НЗОК за прегледите в Александровска не се  изискват. Телефонът за записване е  02/ 92 30 584.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени