Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 11 юни: Сюрреализъм

БНР Новини

Думата на деня, „изкована” от Гийом Аполинер през 1903 г., е сюрреализъм. Поводът да говорим за най-могъщото течение в изкуството (и не само) на ХХ в., което го преобразява изцяло, е откритата на днешната дата преди 80 години в Лондон Международна сюрреалистична изложба, сред чиито организатори са Хенри Мур, Андре Бретон, Пол Елюар, Ман Рей, Салвадор Дали.

И понеже сюрреализмът се стреми да хвърли мост между поезията и действието, а същото прави и фестивалът „София: Поетики”, чието 11-то издание предстои на 18 и 19 юни, в студиото гостува поетът Иван Христов - международен селекционер на фестивала, който ще представи чуждестранните участници в него.

„Бележките върху календара” разказват за един германец на британския престол и защо, ако се играе в Германия, пиесата на Шекспир „Веселите Уиндзорки”, ще се казва „Веселите Сакс-Кобург-Готки”; а също за ексцентриците – от френската поетеса от английски произход Рьоне Вивиен до Хю Лори, по известен като д-р Хаус. Музиката е от The Smiths, Massive Attack, The Sex Pistols и италианската легенда Антонело Вендити.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна