Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 ДКЦ в София пред фалит заради дългове

Снимка: bnt.bg

Заради натрупани задължение към НАП и към НОИ лекарите и медицинският персонал в 30-то ДКЦ в София не получават пълните си възнаграждения. Лечебното заведение е с много лоши финансови резултати. През последните години има текучество на управители, които обаче не успяват да оздравят поликлиниката. Тази седмица управителят на лечебното заведение д-р Велизар Дилов подаде оставка, която бе приета. Задълженията са  в размер на около 700 хиляди лева.

Лечебното заведение има заварени много сериозни задължения към НОИ поради невнасяни здравни и социални осигуровки, има и забавени дългове към Топлофикация, обясни за „Хоризонт“ Милка Христова, която е  заместник-председател на общинската комисия по здравеопазване:

Този голям дълг води до това, че върху заработваните суми на това лечебно заведение има наложени запори, поради което голяма част от изработеното се спира, което води до невъзможност лечебното заведение да се самоиздържа, в това число и да изплаща в пълен размер работната заплата на работещите в  него.

Христова изтъкна, че с решение на СОС  е учредено право на ползване на лечебното заведение върху сградата, което му дава възможност да отдава под наем помещенията и съответно да формира доходи, с които да подпомага своята дейност. Запитана дали става дума за безхаберие или за лошо управление, Милка Христова отговори, че безхаберното управление не е по вина на подалия оставка досегашен управител д-р Велизар Дилов:

По-скоро се касае за заварени задължения и за заварени батаци. Там общински съветник си беше позволил да разположи частната си лаборатория и да работи без обявен конкурс, с което пряко да конкурира дейността на лечебното заведение. Лечебни практики, които пряко конкурират лечебното заведение.

Общо взето лошо управление, лошо стопанисване и до голяма степен неглижиране на проблема от органите които имат отговорност за това. Ние сме длъжници на това лечебно заведение и на персонала в него. Тези хора проявяват и гражданска почтеност, и лекарска, защото въпреки трудностите при които работят и че месеци наред не получаваха заработените пари, те продължават да работят и да обслужват гражданите на района.

На ход е общинският съвет, трябва да се намерят варианти за финансово подпомагане, така че лечебното заведение да бъде изведено на чисто, да може да работи нормално и да обслужва качествено гражданите, това категорично становище изрази Милка Христова.

Управлението на 30-то ДКЦ се поема от д-р Евгени Душков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна