Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Шопов прогнозира нов референдум за независимост на Шотландия, ако Великобритания напусне ЕС

Снимка: БГНЕС


Извеждането на преден план на икономическите последици от евентуален Brexit естратегия най-вече на привържениците на оставането на страната в ЕС.  Евентуалното излизане обаче ще има общоевропейски последствия, например по отношение на силата на ЕС във външната политика.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ на политологът и експерт по европейски въпроси Владимир Шопов. Според него, в голяма степен, ако развоят от референдума е неблагоприятен, това ще е заради негативния вот в Англия а не в Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, което ще доведе до въпроси за бъдещето им, особено в Шотландия, където може да има и нов референдум за независимост.

Изключително подценявано последствие , евентуално, е нещата, които могат да се случат в Северна Ирландия и Ирландия при едно такова излизане, защото двете държави са изключително обвързани и икономически, а  донякъде и самият политически процес зависеше както от съществуването на една много по-единна Великобритания, така и от много по-широкия контекст на ЕС.

Според Шопов, в момента партиите в Шотландия се опитват да оставят темата за нов референдум за независимост на заден план, „за да не добавят още едно измерение в политическата битка“, но има подозрения, че може целенасочено да стимулират негативен вот  на референдума за брекзита, за да се опитат по този начин да се преборят за втори референдум за независимост на Шотландия.

Ескпертът припомни, че през 2014 г. икономическите прогнози за независима Шотландия са се базирали на доброто и ресурсно осигуряване с далеч по-скъпите тогава петрол и газ. Друга разлика със сегашния момент е в изнасянето на производства и индустрии от Великобритания към ЕС.

При негативен резултат, да, има по-голяма политическа вероятност за нов референдум в рамките на няколко години, но негативните последствия от излизането и дългосрочно ниските енергийни цени подкопават икономическия модел на независима Шотландия.

Поне от края на 90-те мненията във Великобритания за оставане в ЕС или напускането му са изключително близки като стойности, коментира Шопов твърдения за разлики от около 10% в двете позиции:

Изходът от референдума ще бъде въпрос на много малка разлика, защото наистина има мноог устойчиви нагласи и в едната, и в другата посока. Всеки резултат, който показва разлика повече от 3-4% ще бъде много сериозна изненада и като че ли засега не може да се очаква подобна.

Основният страх на европейските политици е че евентуален Brexit ще доведе до пречупване на идеята за необратимост на интеграционния процес.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна