Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Петьо Славов: Санкциите за участие в картел са достатъчни, но проблемът е в разследването

Снимка: БГНЕС

Осем месеца след изтичането на мандата му и преди да бъде избран нов състав на Комисията за защита на конкуренцията настоящият председател Петко Николов излезе с ново предложение за борба с картелите. Според него е крайно време да започне дискусия за търсене на наказателна отговорност за участие в картелно споразумение.

Практиката на Комисията до момента показва по категоричен начин, че проблемът не е в размера на санкцията или в нейния вид, а в самото разследване
. Това каза в предаването "Преди всички" адвокат Петьо Славов, бивш заместник-председател на КЗК.

Практиката показва, че изключително трудно се установяват подобни нарушения. Проблемът е в разследването, в събирането на доказателства, в извършването на ефективни проверки, които са годни да съберат достатъчно данни за установяване на картел. Санкциите са доста високи, те са напълно в синхрон с учредената европейска практика.


България е една от държавите с най-тежки санкции в областта на наказателното правосъдие, заяви още адвокат Славов.

Може би трябва да се мисли за усъвършенстване на процесионните правила за разследване на картел, както и за повишаване на административния капацитет на антимонополния орган. Също така трябва да се помисли за активното съдействие и на други компетентни органи и лица. Това трябва да бъде осъзнато като политика - разбиране на всички органи и лицата, които ги представляват, че това трябва да бъде наистина една национална политика, а не просто да се остави на самотните усилия на един или друг орган.

По повод избора на нов състав на КЗК адв. Славов призова народните представители да спрат порочната практика на избиране на състава по квоти, а да изпълнят закона, който ясно казва какви трябва да бъдат членовете на Комисията - лица с високи морални и нравствени качества.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна