Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов закон ще улесни достъпа до финанси на предприятията за социални дейности

Снимка: БГНЕС
България е сред водещите държави по редица показатели за развитието на социалното предприемачество, показва международното проучване ДЖЕМ. Темата беше дискутирана по инициатива на Глобалния предприемачески мониторинг - България.  А успешните примери от страната ни бяха цитирани в контекста на най- ащабния мониторинг, който обхваща 58 държави.

Заместник-социалният министър Деница Сачева съобщи, че се подготвя проектозакон за социалното предприемачество, чиято цел е да улесни достъпа до финансиране на предприятията за социални дейности. Пари със същата цел са предвидени и по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Предстои бюджет от 15 милиона лева да бъде разпределен по операция "Развитие на социалното предприемачество" и ще се дават приоритет и подкрепа на дейности, свързани със социални предприятия, специализирани предприятия, кооперации на хора с увреждания. Финансирането ще  бъде насочено за психологическо подпомагане, мотивиране на  лицата от уязвимите групи, подкрепа на работодатели, осигуряване на заетост и подкрепа на тази  заетост в период на 12 месеца, обясни Деница Сачева.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени