Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Мариновски: Масово се секат дървета в Плевенско заради липовия цвят

Масово се секат дървета заради липовия цвят. Това обясни за "Хоризонт" началникът на сектор “Земеделие и гори“ в Община Плевен Иван Мариновски.

Само в землищата на плевенските села Ласкар и Ралево са били повалени близо 1 000 дървета, като липите са в частни имоти. При проверка, извършена в местността Рогуля край Плевен, са били открити над 900 повалени дървета с обран липов цвят, допълни Мариновски:
Така изоставени нещата изглеждаха ужасяващи - това са частни имоти. Другото възлово място, където се извършват такива нерегламентирани събирания на липов цвят, е на Тенекиения хан в землището на село Николаево, местността Дълбини.

Съгласно Закона за лечебните растения, всеки има право за лични нужди да събира до половин килограм липов цвят на ден, а нашата специализирана администрация издава пък разрешителните на хората, които изкупуват липовия цвят, поясни още Иван Мариновски.

Събират цвета главно в почивните дни, когато нашите служители не са на работа - сутрин рано, 
подчерта Мариновски, като уточни, че за да се предотвратят вандалските действия, два екипа от община Плевен започват проверки и наблюдение в извънработно време до края на сезона на брането на липовия цвят, докато прецъфтят липите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени