Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъждът нанесе сериозни поражения в Троян, Свищов и Русе

| обновено на 13.06.16 в 22:08
Снимка: БГНЕС

Поройният дъжд нанесе този следобед сериозни поражения в община Троян. Наводнени бяха пътища, улици и дворове, като най-засегнати са селата Шипково и Калейца.

В следствие на отнесен релсов мост в Калейца, двама души са били блокирани в една къща. Установена е връзка с тях,като те самите са потвърдили, че са добре.

Други бедстващи и пострадали хора няма, обясни метът на Троян Донка Михайлова:
Падна подпорна стена на детската градина в село Шипково. Отнесен е и релсов мост в село Калейца. Има наводнени дворове, но няма пострадали хора и животни. Ситуацията се успокоява.

Утре започват възстановителните дейности по моста, подчерта Михайловаи допълни:
Реките Команска и Ръждавец увеличиха неколкократно нивото си. Наводнен е републиканският път Троян-Шипково. Поради голямото количество дъждовна вода са запушени дерета и водостоци, които преляха и затлачиха пътя с дървен материал и наноси, но той вече е проходим. Осигурено е безпрепятствено прибиране по домовете на децата, които ползват училищните автобуси.

СнимкаЗаради образувала се тапа от кал след проливния дъжд, временно се наложи да бъде спряно движението по пътя между свищовските села Вардим и Новград, съобщи кметът на община Свищов Генчо Генчев:
Обилното количество дъжд наводни целия път и почти изцяло Вардим и Новоград. Придошлата вода от селскостопанските земи просто образува една тапа в покрайнините на село Вардим близо около метър, която много трудно намира място за оттичане.

В момента сме с необходимата техника, като с екипите на ВиК се мъчим да отводним пътя и да го направим проходим. Сега се връщаме от село Царевец, където
са заляти два моста и са наводнени са две къщи, като изградихме и там необходимата дига, която да предпази от навлизането на водата в други имоти, обясни още кметът на община Свищов.

Докато трае разчистването на пътя Вардим-Новград, полицията отклонява пънуващите за Свищов и Русе автомобили по обходен маршрут.

Дъжд с интензивност 34 литра на квадратен метър валя над Русе в продължение на два часа и наводни приземни етажи и затрудни движението по булевардите в града. Данни за сериозни разрушения и пострадали хора няма. Градушка с големина на орех унищожи напълно посевите в градините на село Червен, Русенска област.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна