Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Николов: Може да се финансира нова ядрена мощност, без да се ангажира държавата


Нова ядрена мощност, без да се ангажира държавата, може да се финансира с пари от АЕЦ "Козлодуй" или от фонда "Сигурност на електроенергийната система". Това каза заместник-председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов. Според него, средствата от енергийния фонд са необходими в момента на Националната електрическа компания, но след години с тях могат да се финансират дългосрочни енергийни проекти:
След 10-15 години ще започнат дългосрочните договори да изчерпват своя ресурс. Именно тези приходи могат да се използват в бъдещ период за финансиране на такива дългосрочни проекти. Вторият вариант, който може да бъде за една ядрена централа, разбира се, това е АЕЦ "Козлодуй". Винаги може да се създаде фонд, който може да натрупва съответния финансов ресурс, така че да може да финансира Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", а в последствие и Осми.
Валентин Николов участва в Международна ядрена конференция, която се провежда край Варна.

Репортаж на Юлиана Корнажева

Енергийният министър Теменужка Петкова коментира:

Българското правителство ясно е заявило своята позиция по отношение на изграждането на нова ядрена мощност. Ние ще работим в тази посока, но ясно сме определили параметрите, в които ще се движим. Ако говорим съответно за нова мощност на седми реактор на АЕЦ "Козлодуй“, да не се допуска съответно миксиране на цената на пети и шести с тази на седми реактор. Пътят, по който ще реализираме тези проекти, ще премине през различни фази. Всякакви варианти предстои да обсъждаме с колегите от парламента. Ще работим заедно.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Юлияна Корнажева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна