Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" концесията на летище София

Снимка: БГНЕС

Николай Василев – бивш министър на транспорта, заяви в предаването "12+3" на програма "Хоризонт", че не приема  нито един от мотивите на синдикатите за концесията на летище София:
 

Обявявам се изцяло в подкрепа на концесионера на това летище. На държавата по принцип не ѝ е работа да управлява търговски обекти, защото тя не го прави добре. Ако сега отидем на летище София, ще намерим десетки неща, които никой не харесва. Аз съм ги казвал в миналото на директора на летището, но какво от това. В държавни ръце тези обекти никога не са на световно ниво.

Василев допълни:

Синдикатите винаги са против подобни сделки, защото самите синдикати "виреят" най-добре в държавна среда. Те искат държавата да назначава служители, просто те предпочитат тази комунистическа среда за работа в едно предприятие. Концесионната процедура е конкурентна. Ще дойдат концесионери, които ще дадат най-добрите оферти за летище София. Те знаят много добре как се управляват летища. Това няма да им е нито първото, нито петото, което управляват и те много по-добре знаят какви ще са приходите.

Георги Свиленски от БСП заяви, че е против концесионирането на предприятието и това е позицията на БСП:

Не приемам обяснението, че заради лошото управление сега на летище София то трябва да бъде концесионирано. Просто трябва да се смени мениджмънтът, да дойдат хора, които разбират от това нещо и те трябва само да си вършат работата, за да се повишат резултатите и да спре да се източва летище София, защото то и в момента се източва. Не виждам причина точно това дружество да бъде концесионирано. То е печелившо и сега, въпреки всичките източвания, въпреки всичките кражби и лошо управление. Няма как да се съглася, че държавата трябва да абдикира от всички дейности. Ние сме свидетели, че и в икономиката на Запада вече се говори за връщане на държавата.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Николай Василев и Георги Свиленски можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна