Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската стопанска камара отчита значително нарастване на българския износ

За 15 години българският износ е нараснал 4 пъти, като спад е отбелязан единствено през 2009-а и 2015 година. Световният внос за същия период е с ръст от 1,6 пъти, а най-големите вносители през миналата година са Съединените щати и Китай.

Водещи пазари за българските стоки са Германия и Италия, следвани от балканските държави, Турция, Румъния и Гърция. Сериозен ръст бележи износът ни за Китай, Полша, Чехия и Египет, а по-забележимо отстъпление има в износа ни за Съединените щати и за Македония. По сектори през последните 15 години най-бързо се разраства и износът на транспортни средства, и техните детайли повече от 30 пъти, на зърнени култури 13 пъти, на електроника и на електротехника 12 пъти. 

Според анализа на Българската стопанска камара нарастването на българския износ в голямата си степен се дължи на ръста в количеството на изнесените стоки и по-малко на ръст в експортните цени. Освен това, анализаторите смятат, че износът ни е близо до предела и държавата трябва да пренасочи подкрепата си към преработката на продуктите. По отношение на вноса водещи са рудите и концентратът, продукти на фармацията, метали, торове, желязо и стомана.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна