Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на природозащитници пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Снимка: БГНЕС
Природозащитници свикват протест тази сутрин пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Според Коалиция "За да остане природа в България“ ведомството се кани да разреши застрояването на един от последните неурбанизирани плажове по Черноморието - Карадере, като одобри заданието за нов Общ устройствен план на Община Бяла.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Люба Батембергска от гражданското сдружение „Да спасим Карадере“ уточни, че МРРБ е отговорно за общите устройствени планове, от които зависи дали ще се застроява или не Карадере. Ведомството е отговорно и за теритероиите около морето, допълни тя и изрази опасение, че Карадере може да последва съдбата на Иракли.

В момента в различните карти плажът е разделен на две. В едните плажът е безименен и с решение на Върховния административен съд вече се води, че имотите, които са в него, не са дюни, а  те са, на практика, защитени от „Натура 2000“.

Веднъж има опасност от разделяне на плажа на две. Втори път, имаме над 4 декара, кито могат да бъдат извадени от самия плаж и могат да бъдат застроени.

Последният проблем е, че МРРБ, МОСВ и съдът постановиха, че подробният устройствен план, който предвижда застрояването на Карадере, е незаконосъобразен. Той обаче продължава да е в сила, тъй като това са законите в България. Едни нарушения, допуснати преди 12 години и заради които може да се застрои Карадере, на практика могат да бъдат възпроизведени в новия Общ устройствен план. Искаме гаранции, че това няма да се случи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна