Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите отчети на общинските дружества скараха общинските съветници от ГЕРБ и БСП

Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет прие финансовите отчети на общинските дружества. За първи път от години насам по-голямата част от тях са отчели печалба. Общата ѝ стойност надхвърля 7 милиона лева. От БСП посочиха, че зад реализираната печалба стоят дългове, които са в размер на общо над 87 милиона лева. Само през 2015 година загубите са 20 милиона лева.
 

Вчера председателят на стопанската комисия Николай Стойнев и общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, който е и член на траспортната комисия, отчетоха, че седем милиона лева е печалбата на общинските дружества и ако до преди години те са работили на загуба, то за 2015 година излизат с положителни финансови резултати.

Темата провокира общинския съветник от БСП и председател на групата съветници на левицата Калоян Паргов, който размени остри реплики с колегите си от ГЕРБ по време на днешното заседание на Столичния общински съвет.

Този цирк играем вече десет  години, уважаеми колеги. Винаги, когато се активизирате с написани опорни точки, означава само по себе си, че нещо ви притеснява. Само за транспорта ще кажа, тъй като и господин Зарков е тук, четох му някои изказвания от вчера. Гледам го, че така активно защитава позицията за това билетче от 1,60, което е груба политическа грешка, която стана видна и от настроенията на хората и на софиянци. Хубаво, ние цитираме колко сме намалели задълженията на транспортните дружества за 2015-а. Колеги, вие нали помните, че ние ги погасихме със заеми тези задължения. Стойнев, ти на луд ли ме правиш, или се опитваш да ми хвърлиш прах в очите. Когато погасяваш едни задължения към други, какво намаляваш, бе човек, какви цифри намаляваш. Истината е, че всички тези задължения, нека да го знаят софиянци, те ще ги погасяват и с по-високата цена на билета, заяви Калоян Паргов.

В отговор Николай Стойнев от ГЕРБ отговори:

Съгласен съм, господин Паргов, че този цирк с опорните точки го играете не в последните 10, не само в последните 25, а в цялата си 120-годишна история. Не може да кажете, че задълженията са намалели благодарение на днешния дълг, защото това е оксиморон. Поетият дълг всъщност сам по себе си е задължение. Цифрите, които аз ви цитирам, са от отчетите на дружествата и там ясно показва, че задълженията на повечето от дружествата в транспорта са намалели с повече от 50 процента, включително там влиза и този кредит, няма как да се изключи.

На твърденията на Калоян Пагов отговори и общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков:

По притесненията, които изразявате, само ще кажа едно, че самият вие в годините бяхте един от най-отявлените критици на това, че транспортните дружества трупат задължения, а от там идват и неразплатени плащания към външни доставчици. Когато се търсят и се намират решенията в системата, вие излизате в другата позиция, ставате такъв, какъвто трябва да сте – социалист по убеждение.

Според разчетите, представени от заместник-председателя на Общинския съвет и общински съветник от БСП Милка Христова общинската икономика е натрупала печалба от над 7 милиона лева за 2015 година, приблизително колкото и през 2014-а, но се е увеличил сериозно размерът на загубите. През 2014-а търговските дружества са имали загуба от над 66 милиона лева, като през 2015 година тя вече е 87,5 милиона лева, т.е. загубите са се увеличили с 20 милиона лева, което представлява една трета увеличение спрямо 2015 година.

И още една справка за общинското здравеопазване. Според това, което отчитат от БСП, загубата на общинските болници е в размер на 1 милион лева. Според общинските съветници от ГЕРБ сметките не са коректни.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна