Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Колтуклиева: Никога обществото в Лондон не е било така разделено

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атмосферата в Лондон е като по време на война. Всички хора говорят само за Брекзит и едновременно си казват "Не, не, нека да говорим за нещо друго" и започват отначало. Аз живея само 9 години тук, но ми се струва, че никога обществото в този интернационален град не е било така разделено. Разделението е много болезнено и тежко. Това заяви в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" журналистът Соня Колтуклиева, която ще участва тази вечер в протеста на "Трафалгар скуер" в Лондон на недоволните от резултата от референдума във Великобритания.

В централен Лондон непрекъснато получаваме съчувствие от хората около нас, от приятелите ни в кооперацията, обичайният израз е "Sorry, еxcuse us" ("Извинете, съжаляваме"), защото наистина резултатите изненадаха всички.

Кампанията беше изключително манипулативна, с много брутален превес на поддръжниците на Брекзит, особено хората на Фарадж, националисти, които са груби и изключително ксенофобски настроени. Сега вече отрезвяването дойде и от страна на медиите и политиците. Всички питат какъв е план Б на британския парламент и никой не може да каже от тук насетне какво ще се случи.

Това не е референдум за Европа, това е референдум за Англия, смята още Колтуклиева:

На "Трафалгар скуер" далеч няма да бъдем само хора, които сме били за оставането в Европейския съюз, ще дойдат и тези, които гласуваха за излизането. Много голяма част от тях казват, че са си дали гласа като наказателн вот срещу консерваторите и либералите, които ни управляват толкова години и са забравили какво е да си на хляб и бира.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна